Oči se bojí, ruce dělají: jak ostříhat keramický nůž doma

Tupé nože v kuchyni - potíže pro hostesku. Vaření se promění v boj s jídlem. Lidé říkají: jaký nůž, takový mistr. A i když jste si koupili moderní a ostré keramické nástroje, dříve nebo později přijde den, kdy budou potřebovat ostření. Tento článek z HomeMyHome.ru bude diskutovat, jak ostřit keramický nůž doma. Co lze použít pro tuto obtížnou práci a stojí za to, obecně, vzít si ji?

Keramický nůž - pohodlný a praktický kuchyňský nástroj. Díky speciální výrobní technologii

zůstává dlouhodobě ostrá.

Proč je keramika stále populárnější než obvyklý kov

Po tisíce let neměla kovová čepel žádnou konkurenci. Odolný, trvanlivý, ostrý, sloužil člověku věrně v bitvě iv každodenním životě. Koncem minulého století vynalézaví Japonci nabídli alternativní - keramické nože. Nejprve byly vnímány jako něco exotického. Ale kvalita těchto výrobků tolik apelovala na obyvatele, že nyní tyto nástroje lze nalézt v každém domě.

Díky masové výrobě a moderním technologiím byly tyto nože cenově dostupné a velmi atraktivní vzhledem k vzhledu

.

Tento kuchyňský nástroj je vyroben z oxidu zirkoničitého, syntetického materiálu. Zirkonium prášek se lisuje a podrobuje se dlouhodobému pečení při vysoké teplotě. Výsledkem je ostrá čepel s vynikajícím výkonem:

  • odolnost proti korozi;
  • vysoká hygiena;
  • schopnost řezat jakékoli produkty;
  • lehkost, která vám umožní pracovat s nožem po dlouhou dobu;
  • nedostatek neustálého ostření.

Stručně řečeno, takový nástroj je velmi užitečný v kuchyni. Ale měl by se s ním zacházet velmi opatrně. Keramické nože jsou velmi křehké, zlomí se a bojují. Při nadměrné síle nebo kontaktu s kostí se čepel odlomí.

I když nástroj používáte velmi pečlivě, přijde den, kdy ho budete muset zaostřit

Než začnete pracovat, pečlivě prostudujte, jak můžete doma ostřit keramické nože.

Základní pravidla pro ostření keramických nožů doma

Pokud se keramická čepel začala chovat vzhůru a ne tak sebevědomě se vyrovnat se zeleninou a chlebem, je čas přemýšlet o ostření. Samozřejmě se můžete obrátit na specializovanou dílnu na zkušeného mistra. Jeho služby jsou drahé, takže na to buďte připraveni. Z tohoto důvodu se mnozí zajímají o to, co si doma můžete ostřit keramickým nožem. Je třeba mít na paměti, že ne každý brusný nástroj je vhodný pro keramiku. Pro křehké zirkonium není vhodné běžné ostření na kovové nože. Nejlepší je přemýšlet o úpravách čepelí v době nákupu a nákupu speciálních zařízení ve stejném obchodě.

Mějte na paměti, že keramické nástroje nejsou naostřeny jako obyčejný kov, vyžaduje dovednosti a znalosti

A teď, co a jak ostřit keramický nůž:

Jak ostřit keramický nůž doma: na jedné nebo dvou stranách

Začněte pečlivou kontrolou nože. Nejdříve musíte určit, jak byl čepel původně vyroben: naostřený na jedné nebo obou stranách? Jednostranné ostření je běžnější u výrobků vyrobených v Japonsku a Koreji. EvropskéVýrobci obvykle používají klínový tvar.

Důležité!Pokud si koupíte speciální ostření pro keramiku, zjistěte předem, jaký typ nožů na vašem nářadí. Mechanismy ostření mají také rozdíly, je důležité zvolit ty správné.

Pokud začnete ostřit ostří s jednostranným zkosením na obou stranách, pak ji beznadějně zničíte. Je nutné pečlivě rozemlet požadovanou stranu, dokud se nezíská otřep na hraně, a pak ji opatrně vyjměte dvojicí vodičů na brusivu.

Klínovitě tvarované čepele jsou oboustranně opracovány, aby vytvořily otřep, a pak se provádí konečné broušení pomocí jemnozrnného materiálu

.

Jak ostřit keramický nůž doma: Možnosti nástroje

Ne každý nástroj zvládne neuvěřitelně tvrdý povrch kalené keramiky. Zpracování takového materiálu bude vyžadovat diamantové naprašování, běžný brusný nástroj bude k ničemu. Práce je rozdělena do tří kroků:

  • zpracování surových kotoučů;
  • důkladné broušení;
  • leštěný.

Pokud zanedbáte lešticí nástroj, můžete v příštích několika dnech ztratit nůž - jednoduše se rozpadne

Jak naostřit keramické nože doma pomocí specializovaného musatu

Musat je praktický nástroj pro rovnání nožů. To vám umožní rychle narovnat břit. Chcete-li ji použít, potřebujete určitéobratnost: špička musatu se přitiskne na stůl na ubrousek a poté se provede na svém povrchu nožem pod určitým úhlem, který mění strany po čtyřech drátech.

Specializované musaty jsou vyráběny pro keramické nože

Video: jak ostřit nůž doma

Kameny a brusné bloky: který si vybrat

Použití musatu vyžaduje dovednost. Práce s brusným kamenem nebo barem je mnohem jednodušší. Zde je však třeba mít na paměti, že obilí na kameni je jiné, a také ovlivňuje keramiku různými způsoby:

  • velký - tvoří okraj;
  • průměr - vyhlazuje škrábance;
  • jemné leštění.
Tip!Pro začínajícího mistra je lepší použít apexoid pro nastavení úhlu ostření. Teprve poté, co se přizpůsobíte, můžete jednat bez něj.

Zjistíte, že tento materiál má poměrně široký rozsah. Kameny jsou odlišné a mají odlišný původ. Zde jsou jejich hlavní charakteristiky:

\ t
Typ kamene Obrázek Vlastnosti
Přírodní kameny
Arkansas Novakulite, minerál, který se těžil v Arkansasu, je téměř 100% oxid křemičitý. Má zrno od 1 do 6 mikronů a speciální strukturu krystalů, která umožňuje, aby kámen sloužil po velmi dlouhou dobu.
Vashita Měkký Grindstone Američanpůvodu. Má vynikající vlastnosti, neliší se však svou trvanlivostí díky své měkké struktuře.
Japonská voda Takováto ořezávačka je považována za profesionální nástroj a je velmi oblíbená u řemeslníků. Vodní kámen ostří nože jako břitvy. Naposledy koupit takový nástroj není snadné - ložiska nerostných surovin jsou vyčerpána aktivní těžbou a Japonsko uložilo omezení prodeje.
Umělé kameny (tyče)
Umělá voda Vyrobeno z oxidu chromitého, karbidu křemíku a oxidu hlinitého. Pracují téměř jako přírodní kámen, mají vynikající abrazivní vlastnosti. Před zahájením práce několik minut namočte.
Diamant Tento materiál se vyrábí z různých zrn a je vyroben z diamantového zrna. Ostré hrany diamantového prášku dělají skvělou práci s keramickou čepelí. Tyto tyče jsou téměř věčné - nejsou hloupé.
Keramika Vynikající materiál pro oblékání a leštění čepelí. Nevyžaduje zvlhčování. S pomocí keramické tyče můžete ostřit nejen nože, ale i jehly, háčky pro rybaření.
Poradenství!Je-li lišta špatně naostřená, měla by být promyta teplou vodou mýdlem a kartáčem a vysušena. Doporučuje se to provést po každém ostření.

Mechanické brusky na keramické nože

Ruční ostření trvá čas, vytrvalost a trpělivost. Pro urychlení procesu používá mnoho žen v domácnosti různé druhy mechanických zařízení. Úhel lopatky nemusí být volen ručně - je fixován přístrojem. Obvykle je nůž vložen svisle.

Levné kuchyňské ořezávátka nejsou vhodné pro keramiku. Použijte je několikrát - a bezpečně odhoďte nůž. Pro takové jemné práce musíte hledat výrobek s diamantovým povlakem.

Tyto ořezávátka mají několik přihrádek a těleso pevně upevněné na stole

.

Elektrické ostřicí nástroje

Elektrické modely nejsou levné, ale díky svému složitému designu zaručují vysoce kvalitní ostření. Takový nástroj si můžete koupit ve specializovaných prodejnách za pouhých 4000 rublů.

Konstrukce elektrické varné desky zahrnuje kotouče potažené diamantem, umístěné pod úhlem, který je ideální pro narovnání kotouče. S takovým nástrojem je obtížné kazit nůž

Přístroj pracuje rychle a efektivně, nehrozí nebezpečí náhodného řezání. Stručně řečeno, toto je ideální ze všech výše uvedených možností.

Diamantová pasta: dlouhá, ale dokonalá

Broušení čepele s diamantovou pastou je velmi dlouhý proces. Pasta se nanáší na kožený opasek a velmi dlouho na vyleštění povrchu pro dosažení požadovaného výsledku.

Je však třeba poznamenat, že tato časově náročná metoda má mimořádný výsledek,které žádné kameny ani stroje nemohou dosáhnout

Brusky: měly by být používány pro ostření keramiky

Pokud používáte brusný kotouč s jistotou, můžete se pokusit na něm ostřit keramický nůž pomocí trysek s různými velikostmi zrna. Ale to není snadný úkol, a poranění brusiva bude s větší pravděpodobností zničit ostří.

Pokud se stále rozhodujete, sledujte naklonění kotouče do 30 ° stupňů a čas, tento nástroj netoleruje spěch a nedbalost

Jak správně používat a pečovat o keramický nůž

  1. Takovým nožem maso neřežte kostmi, zmrazenými potravinami a tvrdými sýry.
  2. Neklaďte nůž na dlaždici, opatrně jej vložte do dřezu.
  3. Udržujte čepel mimo dosah ohně, může se zahřát, aby roztavila rukojeť.
  4. Nepoužívejte takové nože pro drcení česneku nebo otvíracích plechovek.
  5. Chcete-li pracovat s keramickými nástroji, zakupte plastové nebo dřevěné prkénko. Nepoužívejte skleněné, kamenné, kovové nebo keramické desky.
  6. Nesnažte se ohnout kotouč - zlomí se.
  7. Keramický nástroj nevkládejte do myčky. Měl by se prát pouze ručně měkkým prostředkem.
  8. Pokud je nůž trochu zažloutlý, opláchněte ho v měkkém bělícím prostředku.

Keramické lopatky skladujte ve speciálních stojanech, které vylučují tření lopatek

Shrnutí: jak brousit keramikunůž doma

V zásadě je tedy možné keramiku brousit vlastníma rukama. Vyberte jednu z následujících metod a pokračujte v práci opatrně. Pamatujte si, že spěch může pracovat proti vám. Při broušení dbejte na správné naklonění. Neopakujte postup s keramickým nástrojem příliš často: při vysoce kvalitním ostření by se to mělo provádět pouze jednou nebo dvakrát ročně.

Pokud si nejste jisti svými schopnostmi a nože jsou drahý a vysoce kvalitní nástroj, je lepší obrátit se na profesionály!

Máte-li podobné zkušenosti a rady pro naše čtenáře, napište o tom v komentářích!