Moderní kuchyně není snadné místo pro vaření, ale také originální designová řešení, která kombinují krásu a velké množství high-tech vybavení domácnosti. Dokonce i obvyklý plynový sporák je nahrazen různými panely, což je nejen pohodlné, ale také bezpečné. Indukční varná deska se tak stává stále populárnější, jejíž výhody a nevýhody musí být zohledněny při výběru.

Vestavný panel v kuchyňském stole
Vlastnosti indukčních varných desek: výhody a nevýhody
Indukční varná deska je mnohem bezpečnější než plyn. Nevyžaduje zahřívání ohně a je poháněn elektřinou, nikoli hořlavým palivem.
Principem činnosti je ohřev indukčních cívek, které jsou umístěny pod sklokeramickou pracovní plochou obvodů. Provozuje vysoký proud s frekvencí až 60 kHz. Každá cívka je navíc primárním vinutím transformátoru a sekundární je nejpoužívanějším materiálem z feromagnetického materiálu. Topení probíhá po místnosti.nádobí na povrchu sporáku a přítomnost dna tohoto materiálu je dostatečná pro vaření na požadovanou teplotu.

Schematický princip práce
Během provozu takových zařízení je tepelná ztráta výrazně nižší a rychlost ohřevu je vyšší než u jiných typů varných desek.Účinnost těchto kamen dosahuje 90%, zatímco u klasického plynu je toto číslo 60%.

Moderní a bezpečné
Objevil se v 80. letech. Indukční varná deska 20. století, jejíž výhody a nevýhody analyzujeme níže, byla velmi nákladná. Nicméně, nyní jeho náklady a rozmanitost modelů umožňuje instalaci takové desky v každé kuchyni.
Upozornění ! Pro vaření na indukčním sporáku musíte používat pouze speciální pokrmy.
Před nákupem a výběrem modelu je nutné vyhodnotit výhody a nevýhody této techniky.
Indukční varná deska: Klady a zápory
Každé moderní vybavení má své silné a slabé stránky, proto je před nákupem nutné pečlivě zvážit klady a zápory. Takže indukční vařič má své přednosti, mezi které patří:

Ideální řešení pro malou kuchyňku
- Bezpečnost. Bez umístění speciálních pokrmů na povrch nebude ani zahrnutý vařič vytápěn, což je velmi důležité, pokud jsou v domě malé děti nebo domácí mazlíčci.zvířat. A nemůžete se starat o levé lžíce nebo vidličky na sporáku, protože se nezahřívají.
- Snadné čištění. Každý ví, jak těžké je vyčistit plynový nebo elektrický sporák ze zbytků spálených potravin. V indukční verzi se to nemůže stát, stačí jej otřít vlhkým hadříkem a to je vše.
Je to důležité ! K čištění kamen nikdy nepoužívejte železné houbičky nebo brusné čisticí prostředky.
- Úspory. Pomocí principu indukce ušetříte na elektřině ve srovnání s elektrickými kamny.

Nezohřívá se bez nádobí
- Rychlé topení. Díky vysoké účinnosti a nízkým tepelným ztrátám, indukční varianta ohřívá speciální pokrmy velmi rychle. Například, aby voda do varu v 1,5 l hrnci je dost pro 3-4 minuty.
- Booster. To je další funkce, která zvyšuje rychlost ohřevu potravin. Jeho principem je přenášet výkon jednoho hořáku na jiný, který používáte.

Snadná obsluha
Ideální technologie neexistuje, proto mají indukční desky své nevýhody:
- Vhodné jsou pouze speciální pokrmy. Pokud na dně misky není feromagnetický materiál, kamna nebudou fungovat. V tomto případě můžete použít ocelovou nebo litinovou verzi, ale barevné kovy nebudou fungovat. To je důležitévezměte v úvahu rozměry nádobí: malý průměr (méně než 15 cm) nebude fungovat.
- Vysoké náklady ve srovnání s jinými možnostmi. Takovéto zařízení může pětkrát převýšit náklady na analoga, ale v procesu provozu bude platit samo za cenu nákladů na elektřinu.

Zkorodovaný povrch
- Pevnost v malém panelu. Sklo a keramika jsou náchylné k štěpení v důsledku nárazu. Pokud například odklopíte litinové víko na sklokeramický povrch, budete muset kamna opravit.
- Obtížná oprava. Pokud se zlomí, pak se bude muset zcela změnit, což je mnohem dražší než oprava plynového sporáku. To znamená, že pokud jde o spolehlivost, indukční vařiče jsou horší než jiné možnosti.
Při výběru nezapomeňte vzít v úvahu výhody a nevýhody každé varianty. Pokud jste opatrní se spotřebiči, chcete zaplatit méně za elektřinu, pak byste měli koupit indukční varnou desku.
Související článek:
Co je lepší než elektrická vestavná trouba? Pec je nepostradatelným atributem každé kuchyně. Pomohou určit, která je lepší než vestavěná elektrická trouba, recenze a odborné rady.
Co je lepší: indukční nebo elektrická varná deska do kuchyně
Spotřebitelé mají často otázku, jaký je rozdíl mezi indukčním varným povrchem a elektrickým, protože druhá možnost jemnohem levnější a nevyžaduje nákup speciálních pokrmů.

Elektrický dosah
Navzdory vnější podobnosti a přítomnosti sklokeramické desky existuje poměrně málo rozdílů:
- Účinnost elektronické verze je mnohem nižší, asi 50% nebo 30%, pokud se skleněná deska s keramikou nepoužívá.
- Spotřeba energie je výrazně vyšší, takže indukční varianta bude platit rychleji.
- Nižší úroveň bezpečnosti, protože kamna budou pracovat, dokud nebude vypnuta, na rozdíl od principu indukčnosti, který po odstranění nádobí zastaví ohřev.
- Zahřívá se pomaleji (přibližně dvakrát).
- Je důležité, aby v elektrickém provedení byl samotný panel zahříván, a proto je teplota pracovního povrchu vysoká a můžete ho popálit.

Varianta uspořádání hořáků v elektrickém provedení
Srovnáním elektrické a indukční varné desky tedy spotřebitelé dospějí k závěru, že druhá možnost je mnohem bezpečnější a hospodárnější, což odůvodňuje její náklady.
Jak vybrat indukční varnou desku
Na ruském trhu dnes není výběr kvalitních panelů tak velký, ale můžete si vybrat vhodnou možnost pro sebe. Předem rozhodnout o následujících parametrech:
- kolik hořáků je zapotřebí;
- požadované rozměry panelu;
- přítomnost dodatečných funkcí.

Provedení vestavěné indukční varné desky 4-kroužek
Mezi výrobci lze pozorovat možnosti, které si zasluhují společnosti Bosh, Electrolux, Philips, Siemens a AEG je považována za jednu z nejlepších společností, která je bohužel v krizi pociťována v obchodech méně často.
Níže je uvedena tabulka s TOP 3 nejlepšími indukčními varnými deskami podle zákazníků.
Tabulka 1. Nejlepší indukční varné desky
\ tJméno | Foto | Specifikace | Náklady, rub. | |
---|---|---|---|---|
Siemens EH875SC11E | ![]() |
Výkon | 7,29 kW | 50990 |
Počet hořáků | 5, z toho dvě s oválnou topnou zónou | |||
Rozměry pro uložení | 75 x 49 cm (šířka do hloubky) | |||
Doplňkové funkce | Ochranné vypnutí. | |||
Electrolux EGD 6576 NOK | ![]() |
Výkon | 3,7 kW | 30400 |
Počet hořáků | 2 plyn, 2 indukční | |||
Rozměry pro uložení | 59 až 52 | |||
Další funkce | Díky této kombinaci může fungovat bez elektřiny, je zde ochranné vypnutí a regulace plynu. | |||
Bosch PIC645F17E | ![]() |
Výkon | 7,2 kW | 26900 |
Množstvíhořák | 4, 2 indukční, 2 keramické | |||
Rozměry pro uložení | 56 až 49 | |||
Funkčnost | Existuje automatické rozpoznávání nádobí, nouzové vypnutí |
Dmitry, Ryazan:„Koupil jsem si varnou desku Siemens EH875SC11E, která dokonale zapadá do velikosti. Jsem velmi spokojený, nemusím ho vypnout, ale nádobí je spolehlivé, takže jsem ho na začátku koupil jen jednou. “
Olga, Tver:„Hledala jsem kombinovanou indukční varnou desku Electrolux, zastavila jsem u této možnosti. Funguje skvěle a snadno se čistí.
Michail, Kazaň:„Vždy jsem chtěl mít indukční varnou desku Bosch. Zastavil jsem se u této možnosti, už rok pracuje bez přerušení, jsem velmi spokojen s akvizicí.
Existuje mnoho možností a modelů pro indukční varné desky, můžete si vybrat kombinovaný nebo malý počet hořáků. Vše záleží na vašich přáních a schopnostech.
Související článek:
Varnou desku připojte k síti. V tomto článku se budeme zabývat tím, jak provést utěsnění a utěsnění panelu během instalace, jak připojit panel k síti jednou a třemi fázemi a další užitečné tipy.
Závěrem
Každý rok se objeví nová technika a stávající se zlepší. Najdete zde skvělou verzi panelu indukčního vaření, který zapadá do rozměrů kuchyně.

Dokonale zapadá do moderní kuchyně
Díky bezpečnému používání a práci pouze se speciálními nádobami na sporácích se nemusíte starat o bezpečnost dětí nebo domácích zvířat. Nečistění povrchu nečistot netrvá dlouho a zařízení se za nízkou spotřebu elektrické energie zaplatí dostatečně rychle.
Abychom usnadnili řešení vlastností zařízení, doporučujeme sledovat video na toto téma.