Elektrická sušička na zeleninu a ovoce

Sušené ovoce požívá slávy dobrých a zdravých produktů od dávných dob, před objevením ochranářských procesů. Nebudeme diskutovat o staromódních způsobech sušení produktů z ovoce a zeleniny, jako je například sušení solárním systémem. Redaktoři HomeMyHome se rozhodli zjistit, co je to moderní elektrická sušička na zeleninu a ovoce, jak ji používat, jaké modely jsou nejlepší, což je velmi důležité v přípravě na začátek pórů letních dárků ze zahrady.

Připravte se na letní prázdniny a zamyslete se nad užitečným sušeným ovocem na zimu

.

Elektrická sušička nebo trouba pro sušení

Trouba a elektrická sušička se mohou účastnit boje o nejlepší způsob sušení. Ztráta trouby však bude poskytována s delším provozním režimem a v důsledku toho i prostorové účty za spotřebovanou elektřinu.

To je možnost, kdy koupit pytel sušeného ovoce je opravdu levnější. Kromě toho, pracovní trouba vytváří dodatečnou dusnost v domě během horkého letního času

.

Sušička, speciálně navržená pro tento účel, je velmi snadno ovladatelná a účinnost její práce je vysoká a překonává jiné typy sušení.

Co je elektrická sušička na ovoce a zeleninu

Sušení ovoce poskytuje elektrický ohřívač, který může v závislosti na modelu pracovat společně s ventilátorem. Díky němu se vlhkost z produktů odpaří a zanechává je obchodovatelný a chutný vzhled.

V balení jsou umístěny tácky, do kterých lze umístit rozřezané nebo celé ovoce, společné víko, které odpovídá za udržování mikroklimatu a teploty

.

Na každý podnos se položí několik plátků nebo plodů a palety samotné se umístí do těla jednotky. Poté nastavte požadovanou teplotu a jednotka začne pracovat.

Teng ohřívá vzduch, ventilátor ho pohání kolem komory a budoucí sušené ovoce má příjemný čas.

Jaké jsou sušičky zeleniny a ovoce

\ t

Druhy konstrukcí elektronického typu jsou konvekční a infračervené. Každý druh má své výhody a nevýhody, které stojí za to prozkoumat.

Konvekce

V takových modelech je zabudován ventilátor. Elektrická topná tělesa ohřívají vzduch (maximální teplota 80 ° C), ventilátor opakovaně řídí průtok vzduchu, dochází k dehydrataci.

To je nejběžnější sušička. Mezi výhody tohoto typu patří snadnost použití, cenová dostupnost a pevná kapacita, což umožňuje v relativně krátkém čase sušit 5-6 kg výrobků.

Kromě zeleniny a ovoce v konvekční elektrické sušičce je maso i ryby dokonale sušené

.

Existují však také nevýhody: doba provozu tohoto typu zařízení je poměrně dlouhá, až 10 hodin, a samotná jednotka nepracuje tiše.

Také pro mnoho lidí, kteří se zajímají o zdravé stravování, bude důležité, aby vysoké teploty nepřispívaly k zachování složení vitamínů v produktu.

A ve srovnání s peci konvekční aparatura také ráda „jedí“ elektřinu, i když ne v takovém množství.

Když uvažujete o koupi modelů bez ventilátoru, musíte mít na paměti, že jsou méně účinné a déle suší.

Infračervené

Pokročilý typ sušičky používá v provozu infračervený vysílač. Dehydratace nastává v důsledku infračervených paprsků, které pronikají do produktů v zásobnících. Normální vytápění v komoře je cca + 40ºC… + 60ºС.

Mezi výhody patří zachování až 95% užitečných látek ve výrobcích, což je značný počet. Vzhledem k nízké teplotě proto barva a vůně sušených výrobků zůstávají stejné, jako byly čerstvé.

Elektřina je významně ušetřena a samotný proces sušení nezabere tolik času jako v případě konvekční varianty

.

Takto sušenézpůsob, jakým si výrobky zachovávají svůj vzhled a vlastnosti po dobu dvou let.

Nyní diskutujte o nevýhodách. Okamžitě zasažen cenou zařízení. Je výrazně vyšší než konvekční sušička. Celé ovoce v zásobnících nelze sušit, pouze řezy a ořechy se sotva takovým způsobem chovají. Objem jednotky se také nemůže chlubit.

Mimochodem, tam jsou také infračervené sušičky za příjemnou cenu - ubrusy. Pracují na úkor grafitových stop, kterými proudí proud, což způsobuje ohřev v infračerveném spektru.

Významnou nevýhodou tohoto výrobku je však jeho velmi malá využitelná plocha

.

Jaké parametry se řídí volbou elektrické sušičky na zeleninu a ovoce

Existuje několik kritérií, která tvoří charakter modelů sušiček, které mohou ovlivnit volbu kupujícího.

Svazek

Objem může být uveden v čele seznamu. Faktem je, že se začátkem horkých pórů polotovarů je třeba připravit vše rychle a ve velkém množství. Je jasné, že pokud budete potřebovat suché produkty jen zřídka, postačí malá velikost, a pokud budete potřebovat sušit 5 meruňkových kbelíků a dvou sáčků jablek?

Nyní chápeme, co znamená daný objem na zařízení. Pokud vidíte, že na sušičce je napsáno „10 litrů“, neznamená to, že do ní vejde 10 litrový kbelík ovoce. Například každé jablko bude nakrájeno, zabaleno v jedné vrstvě, ai když jsou všechny nádoby naplněny, ukáže se, že jen něco málo přes polovinu kbelíku se vejde. Proto nehledíme na samotný objem, ale přesně na použitelnou plochu, která je také uvedena vvlastnost přístroje.

Použitelná plocha je všechno

Prostorové možnosti nabízejí různí výrobci

.

Meruňky se v létě suší ve velké elektrické sušárně, kde se proměňují v sušené meruňky, jablka, hrušky, banány, houby, chléb, léčivé byliny.

Pokud model umožňuje sušení masa a ryb, není za to doslova žádná cena

.

Palety, kontejnery, zásobníky

\ t

Po objemech stojí za to hovořit přesně o tom, kam dáte výrobky. Počet sekcí přímo indikuje užitečnost zařízení, což výrazně zvyšuje jeho výšku.

Výška kontejneru je také důležitá: čím nižší je zásobník, tím menší bude řezání a vysoké stěny umožňují sušení celého ovoce. Dobrá vůle mezi sekcemi ovlivňuje rychlost procesu.

Existují různé typy zásobníků. U některých modelů je docela možné koupit náhradní díl za zlomenou část

Je-li sekce odstranitelná, uvažuje se plus. Dodatečné kontejnery jsou jednoduše vyjmuty, a pokud potřebujete zaschnout spoustu věcí najednou, jsou zásobníky nainstalovány na místě.

Palety jsou vyrobeny z kovu nebo plastu. Hrozí zde nebezpečí, protože ne všichni výrobci používají vysoce kvalitní bezpečný plast. Kov, zase skrývá obsah z očí, což není každý rád, ale stojí více.

Kovové mřížky jsou svým způsobem pohodlné a poměrně trvanlivé

Režimy výkonu a teploty

Výkon různých modelů se liší v rozsahu 200 W - 1 kW. Optimální zařízení s výkonem 350-600 W, ale zdezpět na parametr objemu.

Rychlost sušení se nezvyšuje v důsledku výkonu bez zohlednění jiných vlastností

Při sušení se zelenina a ovoce příliš neohřívají a výkon 1 kW, který dává vysokou teplotu, prostě není potřeba. Proto je pro nás důležitější možnost výběru režimu, protože zařízení musí být zahříváno vlastním způsobem pro sušení různých druhů ovoce.

Režimy a funkce

Čím lepší je model, tím je funkční. Tradičně je k dispozici dostatek tlačítek, které jsou zodpovědné za zapínání a vypínání, ale když můžete použít různé parametry práce, zvýší se přínos produktu.

Nejčastěji modely vykazují tři režimy:

  • Nízká je nejjemnější, ohřívá výrobky pouze do + 35ºС;
  • Médium zpracovává ovoce při + 50-55 ° C;
  • Vysoká je platná u těch modelů, kde je poskytováno sušení masa a ryb při teplotách od + 60º do + 80ºС.

Můžete najít jednotku s časovačem, který nastavuje dobu chodu a odstraňuje odpovědnost za monitorování procesu od osoby.

Je dobré a pohodlné, když je podsvícení: můžete určit míru dostupnosti výrobku bez otevření víka.

Výběr elektrické sušičky na zeleninu a ovoce

Nejprve se rozhodneme, co a kolik chceme schnout a jak často. Pokud je letní čas pro vás horký a vy jste přívrženec suchého ovoce a zeleniny, pak nemá smysl nabývat ubrusy. A pokud tímto způsobem připravíte jen velmi málo výrobků, měli byste si koupit levné konvekční zařízení s výkonem 200 wattů.

Pro velkou rodinu má smysl se podívat na model se třemi až pěti zásobníky. Pokud je model konvekcí, je lepší vzít ho s topným článkem zespodu a výkon výrobku bude 350-600 W Velmi užitečné budou tři teplotní režimy.

Lidé, kteří dodržují zdravou výživu, ocení možnosti infračerveného záření, kde je topný prvek umístěn nahoře nebo na boku.

Stojí za to vzít přístroj s počtem zásobníků v řádu 5-7 kusů

.

Existují modely pro 15–20 zásobníků, které ocení majitelé velkých ploch s ambiciózními plány na sklizeň.

Externě by výrobek měl také vypadat stylově a potěšit majitele

.

Kolik jsou elektrické sušičky na zeleninu a ovoce

Pokud se rozhodnete koupit sušičku na typu ubrusu, bude to stát 750-1200 rublů.

Elektronicky řízené konvektivní modely jsou vždy dražší než mechanika. Jejich cena začíná kolem 1500 rublů. Limit nákladů může překročit 100 000 rublů, pokud plánujete vlastní produkci domácího sušeného ovoce. Ale v průměru, hodné možnosti pro dehydrátory stojí asi 3500-5500 rublů.

Souhrnné údaje, které jsou malé, jsou často nižší než jejich masivní „kolegové“

.

Infračervené sušičky jsou ještě dražší, jejich cenový limit pro domácí použití se pohybuje v rozmezí 2500-36000 rublů.

Video: Jaký druh elektrických sušiček je považován za nejlepší

Jak sušíte zeleninu a ovoce? Pokud se rozhodnete koupit sušičku, uveďte prosím v poznámkách, odůvodněnézda zvolený model sám, máme velký zájem!