Ostřičky nožů - Typy a pravidla používání

Bez ohledu na to, co výrobce nožů dává záruku, že během používání nebudou vyžadovat ostření, tak dříve nebo později tato otázka vyvstane před uživatelem. Nezáleží na tom, to platí pro kuchyňské potřeby nebo vybavení pro táboření, protože Ostré nůž je klíčem k úspěchu v rybolovu a lovu, při cestování a přípravě jídla. Nůž ostření zařízení - typy a pravidla použití, stejně jako jak si vytvořit vlastní ruce - to je téma dnešní recenzi HomeMyHome.ru.

Nejjednodušším zařízením pro ostření řezného nástroje je tyč a zařízení pro jeho použití je úhel upevnění povrchu, který má být uzemněn

Typy zařízení pro ostření nožů

\ t

Brusky nože lze třídit podle následujících ukazatelů:

  • podle typu použitého brusiva - tyčí a brusných kamenů;
  • podle typu pohonu pro abrazivní materiály - ruční stroje a příslušenství, jakož i přístroje vybavené elektrickým pohonem;
  • podle typu použití - pro domácí nebo profesionální použití.

Tyče a ostřicí kameny

\ t

Bar (brusný kámen) je brusný nástroj, který se používá k ostření břitů domácích spotřebičů a kuchyňských potřeb, tesařských a klempířských nástrojů.

Průmysl vyrábí tyče různých typů a s různou velikostí zrna

Výrobní odvětví vyrábí čtyři druhy kamenů pro ostření nožů:

  • přírodní- novakulit a japonský vodní kámen, jsou pozoruhodné vysokou cenou a složitostí používání;
  • diamant- nejoblíbenější druh výrobků, liší se v různých velikostech jak v geometrických rozměrech, tak v zrnitosti. Liší se odolností proti opotřebení a účinností použití a také nízkými náklady;
  • keramikaje moderní typ brusného nástroje, který se vyznačuje kombinací pozitivních vlastností přírodních a diamantových analogů;
  • umělý- všechny známé druhy elektrokoundu nebokarbid, liší se v nízkých nákladech, ale v průběhu používání jsou vybarveny a nejsou vhodné pro konečnou úpravu břitů.

Typ použité tyče, jakož i její velikost a zrnitost jsou vybírány uživatelem nezávisle, v souladu s potřebou kvality zpracování

Ruční nářadí

Tato kategorie zahrnuje ruční brusky na nůž, stejně jako musat.

  • Musat pro ostření nožů.

Prakticky každý ví, co je to musat, ale mnoho lidí ani netuší, že se jedná o název tohoto výrobku. Důvodem je to, že musat je zpravidla dodáván se sadami nožů nabízených k prodeji prostřednictvím obchodních organizací.

Musat je tyč z různých materiálů, opatřená rukojetí a charakterizovaná drsností pracovního povrchu.

Musat se liší geometrickým tvarem a typy materiálů používaných při výrobě

Hrubost kapoty je velikost zářezů aplikovaných na tyč a určuje stupeň drsnosti řezného povrchu nože po jeho zpracování. Musat je vybaven tyčí, která má určitý stupeň magnetizace, což zajišťuje, že kovové částice vzniklé při použití na výrobcích a kuchyňském nádobí. Musatas jsou klasifikovány podle:

  • tyčovitý- kulatý a oválný, plochý atetraedrický;
  • použité materiály- keramika a kovy, diamanty a smíšené vzory.

Každý druh má určité výhody a nevýhody, které určují možnosti používání zařízení a jeho účel.

Pomocí musatu můžete snadno narovnat čepel nože přímo v kuchyni, prakticky bez přerušení vaření

  • Ruční stroje.

Ruční ruční brusky pro ostření nožů se liší svým provedením, ale v každém z nich je hlavním prvkem tyč nebo brusný kámen. Dopad brusného nástroje na řezný povrch je prováděn za použití úsilí uživatele. Hlavním úkolem, který ruční stroj provádí, je vytvořit a udržet optimální úhel ostření břitů po celou dobu práce, což je dosaženo tvrdým upevněním nože v dané rovině. Průmysl vyrábí různé modely podobných zařízení, lišící se velikostí a způsobem upevnění brusiva a obrobených nožů, jakož i použitých materiálů a nákladů.

Manuální model stroje "Chefs Choice 415"

Ruční ostřičky na nože lze používat nejen jako vybavení domácnosti, ale také úspěšně používají profesionálové. Jediný rozdíl mezi modely domácího a profesionálního použití je jejich cena,v závislosti na typu brusných materiálů, které zaručují kvalitu a rychlost prováděného broušení.

Profesionální a domácí ostřiče na nože vybavené elektrickým pohonem

Přítomnost elektrického pohonu značně zjednodušuje proces používání zařízení pro ostření nožů, což platí pro oba modely pro domácí použití i pro profesionální použití.

Elektrický brousicí stroj používající umělé brusné kotouče

Charakteristické rysy modelů různých typů použití jsou:

  • hodnota elektrické energie - v profesionálním nástroji je více a v modelech domácností - méně;
  • doba použití - určuje schopnost stroje pracovat bez zastavení (PV-enable);
  • celkové rozměry a způsob upevnění (instalace) na pracovní plochu stolu nebo jiného kusu nábytku;
  • typ a velikost brusiva, který je k dispozici pro konkrétní model;
  • funkčnost - schopnost ostření nožů různých typů (kuchyně, řezací mechanismy a příslušenství, nůžky atd.).

Elektrický brusič "Chefs Choice" model "CH /220" univerzální použití

Elektrické ostřičky pro domácnost nezabírají mnoho místa a jsou velmi funkční, protože Zpravidla platí, že různé pevné úhly ostření pro různétypy nožů a jiných řezných nástrojů (nůžky, šroubováky atd.). Schopnost rychle a přesně zaostřit ostří nožů je velmi důležitá pro stravování, kde rychlost a kvalita vaření závisí na ostření. Profesionální ostřicí nože jsou funkční zařízení vybavená kvalitními brusnými nástroji, které umožňují nejen hrubé broušení, ale také jemné doladění řezných hran nožů pro různé účely.

Elektrické ořezávátko Electric Work Sharp Ken Onion Edition mohou používat odborníci v běžném bytě

Profesionální modely mají navíc zpravidla několik provozních režimů, které umožňují provádět ostření s různými výkony požadovanými pro nože vyrobené z různých kovů nebo keramiky.

Jak ostřit nůž doma

Každý ví, že nůž by měl být ostrý, a proto musí být naostřen, ale ne každý ví, jak to udělat správně. Ihned je třeba poznamenat, že pro správné provedení práce je nutné:

  • Znát úhly ostření pro každý typ nožů a jiné řezné nástroje.
  • Schopnost pracovat na různých zařízeních nebo s použitím dostupných zařízení.

Úhel ostřících nožů různýchurčení

U nožů používaných pro různé účely jsou úhly ostření břitů odlišné vzhledem ke svému účelu a povaze použití.

Úhly ostření, sestupů a mikrozvodů jsou v řezu čepele nože

.

Tato hodnota je pro:

  • stolní nože - 55–60˚, protože hotová jídla jsou poměrně měkká a snadno se stříhají a při menším úhlu ostření je zde možnost poškození pokrmů během jídla;
  • lovecké a skládací modely 40–45˚, což je vysvětleno jejich všestranností;
  • kuchyňské nože - 30–35˚;​​
  • pro profesionální řezání zeleniny - 35˚;
  • používané při profesionálním řezání a vykostění masa - 25–30˚;
  • pro profesionální řezání ryb - 25˚.

Některé druhy nožů jsou naostřeny jinými ostřicími úhly, jako jsou ty, které jsou určeny pro řezání chleba (úhel je 15 °), ale toto je úzce zaměřené použití, při kterém se ostření musí provádět poměrně často, protože S poklesem tohoto ukazatele se snižuje odpor řezných hran.

Ostření kuchyňského nože pomocí tyče

Jak ostřit nůž doma s barem

Aby bylo možné nůž správně ostřit pomocí tyče, musíte postupovatněkolik pravidel pro výkon práce:

  • je nutné zvolit optimální úhel ostření odpovídající účelu nože;
  • čepel musí být umístěna vzhledem k rovině tyče přesně ve specifikovaných parametrech úhlu ostření po celou dobu práce;
  • by neměly být povoleny ostré a trhavé pohyby, měly by být hladké a klouzavé;
  • při práci musí být tyč hojně navlhčena vodou zředěnou mýdlem nebo saponátem.

Jak zaostřit s musatem

Proces ostření nože pomocí musatu je znázorněn na následujícím obrázku.

Ostření nože s musatem

Práce se provádí takto:

  • musat se umisťuje na rovný povrch přesně ve svislé rovině;
  • horní část svítidla je kombinována s ostřím nože, které je ostré v blízkosti jeho rukojeti, po kterém se nůž pohybuje od shora dolů s obloukovým pohybem dolů po stopce musat;
  • pohyby se několikrát opakují na obou okrajích nože.

Chtěl bych poznamenat, že zkušení uživatelé mohou provádět tuto operaci na váze, bez pevné fixace tyče použitého upínacího přípravku.

Jak ostřit nůž na elektrické brusce

Při použití modelů vybavených elektrickým proudemZákladní požadavky na provádění prací, umožňující provedení správného ostření, jsou podobné, jako v případě použití tyče nebo brusného kamene.

Ostření břitů na brusce pomocí zařízení, které poskytuje potřebný úhel ostření

Kromě toho však existují další požadavky, které lze formulovat následovně:

  • s vodou by nemělo být navlhčeno abrazivem, ale povrchem zpracovávaného nože, což je vysvětleno tím, že voda nezůstává na rychle se otáčejícím kole;
  • není možné umožnit přehřátí kotouče, což může vést k jeho poškození, ke kterému dochází, když jsou obrobené hrany silně přitlačeny k povrchu brusiva;
  • pro pevné upevnění úhlu ostření, mohou být použita další zařízení, která jsou pevně namontována na těle brusky nebo jsou v rukou uživatele;
  • Při práci na průmyslových bruskách je nutné používat osobní ochranné prostředky, jako jsou rukavice a ochranné brýle.

V případě použití malých přístrojů určených pro domácí použití je hlavním požadavkem na provádění ostření doba provedení operace, zbytek (upevnění úhlu ostření, ochrana atd.) Samotný stroj provádí podle svého provedení.

Elektrické ořezávače se snadno používají a nezabírajídostatek místa

Typické chyby při provádění vlastních rukou

Když samoostřící nože, mnoho uživatelů dělá typické chyby, které lze uvést následovně:

  • Vytvoření špatného úhlu ostření neumožňuje použití nože v určeném smyslu nebo snižuje jeho funkčnost.
  • Nadměrné upnutí při práci na elektrických modelech nebo nesprávná orientace a charakter pohybů při použití tyče nebo brusného kamene přispívají k poškození povrchu nože, ke zničení jeho hrany.
  • Provedení ostření řezné plochy bez předchozího čištění před nečistotami a cizími látkami vede k zavlažování abraziva a jeho poškození.
  • Při broušení břitů používejte pouze jeden svazek. Toto zařízení je určeno pouze pro jemné doladění nebo narovnání nožů nože, není určeno k provádění základního broušení.
  • Opětovným ukončením operace ostření je opět rychlé otupení břitů.
  • Použití abraziva (bar nebo mletý kámen) pouze jeden stupeň zrna.

Profesionální ruční ořezávátko značky "KME"

Výroba stroje pro ostření nožů vlastníma rukama

I když je v současné době snadné zakoupit potřebné nástroje a zařízení pro ostření nožů a jiných řezných nástrojů.nástroj, ale ručně vyrábění občané i nadále ve svých volných chvílích vytvářejí malé ruce vlastníma rukama. Při výrobě nožů na ostří nože vlastníma rukama je nutné určit jeho typ (ruční nebo elektrický) a druh použitých abrazivních materiálů (tyč, kruh, brusný pás), jakož i dostupné materiály, které budou použity pro výrobu tělesa sestaveného zařízení, jeho rámu. Zvažte možnost ruční ostřičky s použitím brusné tyče a překližky jako konstrukčního rámce. Vzhled smontovaného zařízení je znázorněn na následujícím obrázku.

Ruční brousící stroj vyrobený ze šrotu

Pro výrobu takového stroje budou zapotřebí následující materiály a nástroje:

  • listová překližka o tloušťce 10–12 mm nebo dřevotřísková deska, je možná ze starého nábytku;
  • kovový čep o průměru 10–12 mm;
  • ocelový plech tl. 1 mm;
  • upevňovací šrouby nebo matice s podložkou odpovídající průměru použitého čepu;
  • tyč o tloušťce 25-30 mm - pro výrobu zarážek z brusných tyčí;
  • profilové kovové trubky s průřezem odpovídajícím rozměrům tyče;
  • abrazivní tyč;
  • pila na kov a dřevo nebo jejich elektrické protějšky (skládačka, bulharština);
  • elektrická vrtačka nebo šroubovák.

Výrobní prácejsou prováděny následujícím způsobem.

Ilustrace Popis činnosti
Výroba základny obráběcího stroje a podruchnik
Stroj je vyroben z překližky nebo dřevotřískové desky.
Na základně jsou vyvrtány otvory pro upevnění seřizovacího kolíku.
Pouta jsou vyrobena z ocelového plechu.
Provádí se montáž seřizovacího kolíku a pout na základnu stroje.
Výroba upevnění a řízení úhlu sklonu zařízení.
Je vyrobeno blokovací zařízení.
Upevňovací zařízení se instaluje na připravený podklad.
Zařízení pro naklápění je vyrobeno a instalováno.
Výroba vozíků a základen pro výměnné tyče.
Vozík pro brusné tyče je vyroben z jiného kovového čepu a dřevěných tyčí.
Základna pro umístění tyčí se vyřízne z profilové kovové trubky a provede se konečná montáž stroje.

Široká škála modelů lišících se designem a účelem, typem použití azařízení, které umožňuje vybrat zařízení v souladu s kritérii výběru a finančními možnostmi uživatele. Při výběru konkrétního zařízení nebo modelu brusného zařízení vám pomohou obchodní asistenti v obchodních organizacích a jak je správně používat, najdete na internetu.

Jak naostřit nože s barem lze zjistit sledováním videa níže.

Video: Jak ostřit kuchyňský nůž s barem