Konvekce v troubě: co to je a proč je potřeba

Při výběru domácích spotřebičů v obchodě jsme vždy nabídli ten, který má mnoho výhod a více nákladů. Tam jsou funkce, které jsou velmi nezbytné, a tam jsou ty, které slouží pouze jako marketing trik. Konvekce v troubě: co to je a proč je potřeba? Daleko od každé hostesky to ví. Redaktoři internetového časopisu HomeMyHome.ru se snažili tento problém vyřešit co nejpodrobněji.

Pec je třeba mít pro každou hospodyni

Konvekce v peci: co to je

Samotné slovo „konvekce“ pochází z latinského convectio, které doslovně znamená „dodání“. Konvekce je speciálním typem procesu výměny tepla, jehož přenos vnitřní energie probíhá pomocí řízených trysek. Setkávali jsme se v našich kuchyníchstandardní trouba, téměř nic od sebe. Dno bylo vybaveno dvojitým dnem, uvnitř něhož byl umístěn hořák. Po ohřevu trouby bylo možné do ní umístit plechy na pečení. Horní část koláče nebo pečená husa zhnědla jen kvůli pohybu zahřátých vzduchových hmot. V tomto případě je poměrně běžný případ, kdy nádobí bylo nerovnoměrně upečené nebo spálené. Někdy bylo nutné plech otočit na nebezpečí, že by se nádoba mohla poškodit.

Moderní technologie usnadňuje práci žen v domácnosti

V moderních kuchyních jsou trouby s konvekční funkcí stále častější. Ve většině případů mají dva nebo více topných prvků nad a pod. Ale i v takových modelech potraviny někdy popálí a nepečou. Co je tedy - konvekční režim v troubě? Kvalita vaření závisí na tom.

Konvekce je proces pohybu tepelných hmot uvnitř uzavřeného prostoru skříně. Pozorný čtenář pochopí, že i ve starém typu technologie je nutně přítomen, protože tento proces je naprosto přirozený. Pohyb tepla umožňuje rychlejší pečení jídla. Jak je to rovnoměrné a účinné, je to jiná věc. Tento problém se snaží vyřešit výrobce moderních technologií.

Sovětské pece sloužily dobře po celá desetiletí

Druhy konvekce

Existují dva typy konvekce:

  • zdarma;
  • vynuceno.

Volný, jak jsme zjistili dříve, se může pochlubit jakoukoli troubou. Nucený je považován za doplňkovou funkci a liší se tím, že pohyb vzduchu uvnitř komory probíhá automaticky v důsledku otáčení lopatek ventilátoru.

Toto zařízení se nazývá konvektor

Výhody a nevýhody pecí s konvekcí

Jít do obchodu, bude lepší, pokud se kupující naučí předem o výhodách a nevýhodách moderní technologie. To nebude přeplácet zbytečné funkce. Vyjadřujeme klady a zápory pecí s volnou a nucenou konvekcí do otočného stolu.

Typ trouby Výhody Nevýhody
S volnou konvekcí Dostupnost v každém modelu;

Nízké náklady na vybavení.
Nerovnoměrné pečení a pražení;

Možnost vaření pouze jednoho pokrmu;

Pomalé zahřívání na určitou teplotu.
S nucenou konvekcí rychlé zahřátí trouby;

Možnost vaření několika jídel současně;

Jednotné pečení a pečení.
Relativně vysoká cena.

Moderní pece mají relativně více výhod. Je to všechno o jejich zařízení.

Vzhled moderní pece zevnitř

Jak trouba s konvekční funkcí

Po vyřízeníotázka toho, co pojem "konvekce" v peci znamená, pojďme přímo ke struktuře zařízení. Z obvyklé trouby je tedy charakteristická přítomnost ventilátoru, který se nazývá konvektor. Je to on, kdo řídí horký vzduch.

Konvektor může být:

  • je jednoduchý;
  • obtížné.

První vykonává pouze funkci dmychadla, zatímco komplex přidává k této funkci další funkce:

  • zajištění dodatečného vytápění z důvodu přítomnosti topného zařízení –TEN;
  • rychlé vaření se zabudovaným zesilovačem;
  • možnost napařování v přítomnosti parního generátoru.

Režim nucené konvekce je tedy nezbytný, pokud často vaříte v troubě, máte rádi troubu.

Výběrem požadovaného režimu a zapnutím časovače můžete přejít na vaši firmu

Hledisko odborníka
Igor Svetlakov
Obchodní asistent maloobchodní sítě Eldorado
Položit otázku
„Většina moderních pecí je také vybavena elektronickou tabulkou, která zobrazuje aktuální čas, dobu pečení, ikonu zvoleného režimu.“

Ikona režimu konvekce v troubě a další ikony

Již v obchodě nelze na panelu přístrojů pozorovat různé ikony, které označují funkční řadu. Hádejte, co přesněoznačuje ikonu, je snadné. Řádky tedy označují topná tělesa, zuby - funkci grilu a konvektor je tažen ve formě ventilátoru. Nastavením požadovaného režimu můžete misku buď smažit, nebo vytvořit křupavou kůrku. Níže je uveden popis piktogramů, mezi nimi fotografie a ikona konvekce v troubě.

Všechny funkce s dekódováním

Co dává konvekce v různých typech pecí

V současné době řada trhů vybírá model, který by vyhovoval hostitelce ve všem. Pece jsou rozděleny do dvou hlavních typů:

  • elektrické;
  • plyn.

Navíc mohou být buď vestavěné, nebo samostatné. Nejběžnější jsou ty, které jsou neoddělitelné od kamen na vaření. Pokud jsou sporák a trouba napájeny zemním plynem, funkce konvekce se spustí připojením zařízení k elektrické síti. Stejným principem funguje systém automatického zapalování.

Elektrická zapuštěná skříň s konvekcí Samsung

Proč potřebuji konvekci v plynové troubě?

Plynové sporáky s konvekcí plynových pecí jsou žádány kvůli skutečnosti, že toto palivo je levnější než elektřina. Externě se neliší od obyčejných, ale do zadní stěny je zabudován ventilátor, který zajišťuje rovnoměrné vytápění. Hlavní výhodou konvektoru v plynových sporácích je zvýšení rychlosti ohřevu, protože standardně s nimi trvá mnohem délepočkejte na vytápění na požadovanou teplotu, než na elektrické.

Někdy se také doporučuje zakoupit samostatně sporák ve formě povrchu pro vaření a samostatně vestavěnou plynovou troubu s konvekcí. Konvektor může být vybaven funkcí parního vyfukování. Tento model bude stát více než standardní deska, ale přidává schopnost připravit zdravé dušené pokrmy.

V plynové skříni vybavené konvektorem lze snadno vařit několik jídel najednou

Proč potřebujeme konvekci v peci, která pracuje s elektřinou

Takže co je konvekce v peci elektrického sporáku a na co je? Elektrické skříně jsou považovány za výkonnější než plyn. Pokud je v tomto případě maximální teplota nastavena na + 230–250 ° C, pak se elektrické trouby rychle a snadno zahřejí na teplotu + 300 ° C. V tomto ohledu často vzniká otázka, zda je v elektrické troubě nutná konvekce?

Je snadné vařit jakékoli nádobí v elektrické skříni

Odpověď je zcela zřejmá: pro ty, kteří hodně upékají, dělají to profesionálně, milují vaření masa, ryby, provádějí experimenty doma, tato funkce je prostě nezbytná. To umožní vytvořit rovnoměrný ohřev vzduchu uvnitř komory. Přístroj je k dispozici jako součást elektrického sporáku, když kombinuje kombinaci plynového sporáku a elektrické trouby, jako samostatnou vestavěnou skříň, která běží výhradně v síti. Můžete si také koupit elektrickou stolní mini-troubu skonvekce, pokud to prostor dovolí.

Důležité!Vědět, co je konvekce v elektrické troubě, je snadné odhadnout, že většina modelů technologie spotřebovává velké množství elektřiny. Neinstalujte zařízení, ve kterých je elektroinstalační systém zastaralý. Elektrikáři dávají přednost tomu, aby pro ně položili kabel s průřezem 4 mm nebo aby vybočili z již získaného výkonu.
​​

Článek na toto téma:

Co je lepší než elektrická vestavná trouba: recenze. Vestavěné produkty, které se snadno vejdou do kuchyně, jsou stále populárnější. Jak si vybrat vestavěnou elektrickou troubu, přečtěte si speciální publikaci.

Co je to konvekce v troubě s funkcí grilu?

Moderní technologie je často vybavena funkcí grilu. Stává se:

  • elektrické;
  • plyn.

V soupravě bývá často rožni

Při vaření masa na plynu se jeho chuť blíží vaření na dřevěném uhlí. Příznivě ji odlišuje od elektrické, která je mimochodem výhodnější. Funkce vyfukování umožňuje aktivovat jedno z dalších tlačítek:

  • aerogrill;
  • turbogril.

Konvekční trouba umožňuje dosáhnout vynikajících výsledků a křupavé kůry bez plivnutí v důsledku rovnoměrného ohřevu. Turbo naznačujepráce všech topných těles a ventilátoru, který umožňuje nejen rovnoměrné rozložení tepla, ale také rychle připravit pokrm.

Plynová mřížka s konvekcí umožňuje současně vařit dvě jídla

Recepty na troubu s konvekcí se často dodávají spolu s domácím spotřebičem.

Mikrovlnná funkce

Pro malou rodinu může být mikrovlnná trouba dobrou náhradou za troubu. Moderní modely jsou dokonce vybaveny grilem.

Profesionální mikrovlnná trouba Panasonic

Podstata práce konvektoru v tomto případě se neliší od standardu: ventilátor vytváří tlak vzdušných hmot a zajišťuje jejich rovnoměrné rozložení. Jakmile je cíl dosažen, vypne se. S mírným poklesem teploty se funkce opět automaticky zapne. Rychlost vaření se sníží přibližně o polovinu. Pro studenty, rodiny dvou nebo bachelors, moderní mikrovlnná trouba je skvělá alternativa k drahé troubě. Můžete si také koupit levné elektrické stolní trouby s konvekcí, po přečtení recenze.

Kompaktní stolní trouba

Související článek:

Trouba s mikrovlnnou funkcí. Co je to, vlastnosti, kritéria výběru, recenze nejoblíbenějších modelů s recenzemi a cenami majitelů - přečtěte si publikaci.

Recenzespotřebitelé

Než se rozhodnete pro určitý model, měli byste věnovat pozornost recenzím.

Zanussi ZLB 331 Recenze:

Přečtěte si více o IRe: http://irecommend.ru/content/gazovyi-dukhovoi-shkaf-s-konvektsiei

Gorenje BO7454DX Recenze:

Přečtěte si více o společnosti IRe: http://irecommend.ru/content/nasha-novaya-dukhovka-foto-poluchivsheisya-nezhnoi-kurochki

Přezkum minitrubny VitekVT-2490W:

Více informací o IRecommend: https://irecommend.ru/content/zharit-i-pechet-na-ura

Pečení, šťavnaté maso, ryby s grilovanou zeleninou, pečené brambory - to vše je zásluhou pecí a mini pecí vybavených ventilátorem. Zjednodušují život hostesky a umožňují měnit menu. Je třeba poznamenat, že ceny pecí a pecí s touto funkcí mírně převyšují náklady na zařízení střední třídy bez této funkce. V průměru bude kamna stát 25 000 rublů.

Nádoby z trouby jsou chutné a zdravé

Máte-li jakékoli otázky, nezapomeňte se jich zeptat v komentářích. Rádi vám odpovíme a pomůžeme vám vybrat perfektní techniku ​​pro váš domov.

Video: režim grilu a režim konvekce v troubě